Iko Doeland in talkshow over Vakmanschap

Op 26 november 2020 vond de online-uitzending plaats van het programma Debatmeester over vakmanschap. In die uitzending was onze collega Iko Doeland samen met Lorenzo Elstak te gast bij de journalist Hasna El Maroudi.

Het werd uitgezonden op het kanaal van het Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam (KCR). In die uitzending stond het belang van vakmanschap in het cultuuronderwijs centraal.  Wat is vakmanschap? Is dat gekoppeld aan een opleidingsniveau of juist niet? Waarom zou het onderwijs meer met het ontwikkelen van vakmanschap moeten doen? Welke juiste en onjuiste beelden kleven er aan vakmanschap? Een ding is in ieder geval duidelijk: zonder vakmanschap zou het leven er stuk somberder uitzien.

Iko Doeland is een warm pleitbezorger van vakwerk en maakonderwijs in het algemeen. Het ontwikkelen van het vermogen iets goed te kunnen is een belangrijke vorm van intelligentie die wij negeren en onderschatten in de samenleving. Vakmanschap lijkt iets vanzelfsprekends te zijn, maar door een verkeerd beeld over vakmanschap en de kansen die het biedt, raakt de samenleving letterlijk onthand.

De schrijver Gerrit Krol verwoordde het als volgt: “Er is een primitieve minachting van het hoofd voor de handen – wat een domheid op zich is.”

Via het terugzien van de talkshow Debatmeester over vakmanschap klikt u hier.

 

Wilt u meer weten over dit thema, neemt u dan contact op met Iko Doeland 06 13 11 10 65.